Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Pécsi Galériák

hu

ARTturi

Kincsek a Pécsi Galéria Archívumából

A Pécsi Galéria birtokában többszáz különféle katalógus, kiskiadvány, meghívó, plakát, továbbá a kiállítások fotódokumentációi, illetve a kiállítások szervezésével kapcsolatos korabeli dokumentációk – levelezések, műtárgykísérők, reprodukciók, katalógustervek, egyéb hivatalos iratok – lelhető fel. Ezek a dokumentumok a kiállításszervezés olyan rétegeibe nyújtanak bepillantást, melyek például a hetvenes-nyolcvanas évek korabeli művészetpolitikai viszonyait is megjeleníti.

Guglielmo Achille Cavellini

 

Guglielmo Achille Cavellini / GAC (1914−1990) olasz műgyűjtő és művész a művészete az „öntörténetiesítés” kitalálásáról szól. Cavellini a nemzetközi kapcsolatművészet és mail art egyik központi figurája, Cavellini legfontosabb magyarországi kapcsolata Galántai György képzőművész és az Artpool Művészetkutató Központ volt. Magyarországon több akción és kiállításon szerepelt és voltak jelen munkái. Legutóbb 2014-ben a Ludwig Múzeumban láthattuk az Öntörténetiesítés CAVELLINI 1914-2014 című nagyszabású kiállítást, amelynek kurátora Galántai György volt. A Pécsi Galéria vezetője, Pinczehelyi Sándor kapcsolatai nem merültek ki a magyar művészeti szcéna jeles tagjaval való közös munkában, hanem nemzetközileg is elismert művészekkel volt élő kapcsolata. Galántai Györgynek is köszönhető, hogy Pinczehelyi többször hívta Cavellinit, hogy vegyen részt egy-egy csoportos, tematikus kiállításon. A reprodukción látható mail art munka, egyenesen Cavellinitől volt címezve, 1987-ben, amelyben jelezte, hogy a címe megváltozott.

 

 

 

Major Kamill kiállítása a Pécsi Galériában 1984

 

„Hát megjöttél, Kamill? kérdezte Swierkiewicz Róbert grafikusművész úgy is, mint a kiállítás megnyitója. ’Meg’, mondta Major Kamill, akinek műveit bemutatja a Pécsi Galéria.” 1984. augusztus 4. szombat Dunántúli Napló, G.T.

 

Major Kamill a Pécsi Művészeti Gimnáziumban érettségizett, mesterének Lantos Ferencet, Simon Bélát, Bálint Endrét, és Gyarmathy Tihamért tekinti.

Pécsett a hatvanas évek közepétől igen aktív és progresszív kulturális élet volt, elsősorban Lantos Ferencnek és a köré csoportosulóknak, valamint Romváry Ferenc művészettörténésznek köszönhetően. Ezektől az évektől kezdve Major számára a geometrikus absztrakció meghatározó kifejezési forma, a fekete-fehér, a fény-árnyék és monokróm világ azóta is foglalkoztatja.

1972-ben Párizsban, a Nationale Supérieure des Arts Décoratifs-on grafikusként végez, majd 1981-től maga is ennek az intézménynek a tanára. Máig Franciaországban él és dolgozik, számos baráti és munkakapcsolat fűzi a legjelentősebb franciaországi magyar képzőművészekhez, Hantaï Simonhoz, Reigl Judithoz, Székely Verához, Molnár Verához és még hosszan folytatható lenne a sor.

Ezzel a dokumentum-csomaggal az 1984-es Pécsi Galériában megrendezett kiállításra emlékezzünk. A Pécsi Galéria egykori igazgatója, Pinczehelyi Sándor, a ’84-es kiállítást megelőzően is hívta őt csoportos, tematikus kiállításokra. 1984-ből fennmaradt az esemény plakátja, katalógusa, meghívója, továbbá a Dunántúli Napló cikkei és egy a kiállításon készült enteriőrfotó is. A tavalyi évben a Műcsarnokban láthattuk a Papírok–rácsok–akkád című nagyszabású kiállítását.

 

Támogatók