Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Pécsi Galériák

hu

Kortárs Junior

A Pécsi Galériák múzeumpedagógiai programja

A Pécsi Galériák múzeumpedagógiai programjának nem titkolt célja az, hogy a jövőben egy műértő közönség látogassa a kiállításainkat, aktív viszonya legyen a kortárs művészetekkel.

kj-2023-web

 

Mi is az a Kortárs Junior?

 

A Kortárs Junior 6-16 éves fiataloknak szóló, a vizuális neveléshez kapcsolódó múzeumpedagógiai programkínálat. A Pécsi Galériák küldetése segíteni a fiatal korosztály vizuális nevelését, ezért a megszokott iskolai rajzórák izgalmas „kiegészítői” szerepét kívánja betölteni. Elsősorban a Galériák kiállításaihoz kapcsolódó (Pécsi Galéria, m21 Galéria, Martyn Ferenc Galéria, Kemence Galéria) múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínál 3 korcsoport szerint, iskolás korú gyerekek számára, amelyek tematikusan, az időszaki kiállításainkkal együtt változnak.

 

Aktuális foglalkozások

 

Tisztelt Pedagógusok, kedves Érdeklődő!

 

A Kortárs Junior aktuális foglalkozásai itt, a honlapok lesznek elérhetőek, illetve hírlevélben fogjuk értesíteni az iskolákat, érdeklődőket. A foglalkozások pontos leírását, tematikáját a korcsoportokon belül találhatják meg, ezen kívül minden más fontos információ (ár, kontakt, jelentkezés) is itt elérhető.

 

Korcsoportok:

  • 6-10 éves korosztály
  • 11-14 éves korosztály
  • 15-16 éves korosztály

 

 

Jelentkezés a Országos Kerámia Triennálé foglalkozásra.

 

Aktuális foglalkozások

Ebben az időszakban nem találtunk programot. Próbálja újra a keresést más időintervallumban!

Segédanyagok

 

A segédanyagaink (videók és a hozzá tartozó letölthető (PDF) szöveges-képes jegyzet) a vizuális nevelő tanároknak kíván segítséget nyújtani. A választott tematika igyekszik a kortárs képzőművészetben is kapcsolódási pontot találni, és fontosnak tartjuk, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a Nemzeti alaptanterv (rajz-vizuális kultúra) elvárásait.

 

 

1. Camera obscura

 

A videóban bemutatott camera obscura elkészítése nagyon egyszerű, a tárgyalkotás élményén túl egy kiváló eszközt hozunk létre, mely segít a fényképezés logikájának megértésében.

 

Részletek

 

camera_obscura

 

2. KözART

 

Ezt a segédanyagot a Pécsi Galériák, AHOL CSAK LEHET - KÖZART projektjéhez írtuk, a pandémia alatt. A külső helyszínen zajló kiállítások azért jöttek létre, hogy mi, kiállítást szervezők és látogatók ne felejtsük el egymást, hogy továbbra is bemutathassunk számunkra fontos képzőművészeti kezdeményezéseket, alkotásokat.

 

Részletek

 

kozart

 

 

3. Fény-tér-modulátor

 

Moholy-Nagy László, a művészeti gondolkodást megújító, a művészetek több területén fontos szerepet betöltő, világhírű magyar művész volt. A fény-alakítási problémák mintegy megoldásaként hozta létre a FÉNY-TÉR-MODULÁTOR névre hallgató művét, vagyis egy fém, plasztika és műanyag szobrot – a rá vetített fény segítségével színes fényjáték jelenik meg a falakon.

 

Részletek

 

feny_ter_modulator

 

 

4. Készíts kollázst!

 

A kollázs olyan képzőművészeti műalkotás, amelyet papír, fénykép, textil, fa, fém vagy más egyéb anyagok darabjaiból illesztenek össze síkban. Könnyen előállítható, friss, felszabadító hatást kelt.

 

Részletek

 

kollazs_1

 

 

 

5. Készíts virágtartót!

 

Ennek a segédanyagnak a Zsolnay Negyed m21 Galériájában megrendezett Országos Kerámiaművészeti Biennálé volt az alapja, melyet 2021. július 18-ig megnézhettek. Nézd meg a videót, majd készítsd el saját virágtartód!

 

Részletek

 

biennale_kortars_junior_web_1

 

 

 

6. MOTION

 

A LOKART első Képzőművészeti Fesztiválon a pécsi kortárs képzőművészek zsűrizett munkáiból létrejött kiállításon készült, a mozgás témakörhöz kapcsolódó videó.

 

Részletek

motion_web

 

 

 

 

7. HOLDKOMP

 

A Zsolnay Negyed m21 Galériájában látható Az Űr – Alternatív kozmoszok (2022.05.27. – 08.28.) című kiállítás különleges univerzumba repít. A kiállítás megtekintését követően nézzétek meg a Kortárs Junior legújabb videóját, amit Kondor Béla műve ihletett. A videó és a letölthető segédanyag alapján készítsd saját holdkompot!

 

Részletek

holdkomp-2

 

 

 

8. MOZGÓ KÉPESLAP

 

A Kortárs Junior programunk, minden eseményre igyekszik adekvátan reagálni. Az idei pécsi LOKART Képzőművészeti Fesztivál témája az Illúzió. A táboraink, pályázataink is erre a tematikára épülnek. A 2022-ben Art Transfer díjat elnyert Kortárs Junior segédanyag soron következő videója az Illúzió témakörét járja körül. Készíts velünk mozgó képeslapot!

 

Részletek

mozgo-kepeslap-kortars-junior

 

Alkoss otthon - múzeumpedagógia otthonról

 

Színezők és kihívások a Pécsi Galériák szervezésében.

 

Részletek

Archív

Információ

 

További információ, kapcsolattartó:

Balogh Tünde kiállítási koordinátor, múzeumpedagógus 

+36 20 436 0163

 


 

Kövess minket!

 

Facebook  |  Instagram  |  Youtube 

Támogatók